Ендодонтия

Ендодонтия (Кореново лечение). Лечение на пулпит, гангрена, периодонтит (гранулом)


Зъбната пулпа е тъкан в централната част на зъба, изпълнена с мека (слизеста) съединителна тъкан. Тя съдържа кръвоносни съдове и нерви, които навлизат в зъба от дупката на върха на корена и е заобиклена от твърда зъбна тъкан – дентин. Нейната функция е свързана с образуването на дентин, осъществяване на обмяната на хранителните вещества и определя чувствителността на зъба. Разпространено е пулпата да се нарича “нервът” на зъба.

Причините да се достигне до засягане на пулпата (нерва) са много, но най-често е напреднал кариес, счупен зъб, изпилен зъб, пародонтален джоб, травмиран зъб и т.н. Това засягане води до силна пулсираща болка, често появяваща се нощем, чувствителност към топли и студени храни, напитки и др.

При необратими увреждания на пулпата (започнала да некротизира – умира ) и усложнения преминали границата на корена – периодонтити, ендодонтското лечение е единственото решение да се спаси зъба от изваждане, заобикалящата го зъбна кост от инфекции и да се предпази организма от други усложнения. Лечението е умъртвяване на зъба (отстраняване на пулпата) и е насочено към щателно почистване на коренно-каналната система от микроорганизми и тъканни остатъци от пулпата, оформяне на достъп и разширяване на каналите, дезинфекция и херметическо запечатване с инертен материал. Ако възпалителния процес премине границите на кореновия канал, то от пулпит се преминава към периодонтит. Подходът при периодонтитите е или обработка на каналите с последващи медикаментозни вложки и промивки или ваденето.

Правилното кореново лечение позволява максимално дълго да бъдат запазени естествените зъби.

Решения за правилно лечение!
 • Задължително ползване на паралелна рентгенография
 • Назначаване на контролна рентгенографияслед запълване на каналите, с цел да се визуализира точността на пълнежа (дали е до края на канала, отсъствието на шупли в него, опасността да е излязло пълнежно средство от канала в костта). Всичко това може да доведе до късни околокоренови (периапикални) изменения, които налагат прелекуване или зъбна загуба.
 • Апекслокация- измерване на дължината на канала по електричен път.
 • Работа с новите Ti-Ni (нитанолови) високоеластични ръчни и машинни канални инструменти които осигуряват много добра проходимост, дори и в силно криви канали.
 • Работа с канални инструменти по съвременни техники за поетапно низходящо навлизане в канала, с цел да не се “избута” част от инфектираното нему съдържимо в костта около зъба.
 • Съвременни медикаментозни лечения с вещества, непредизвикващи ответни алергични реакции от организма, силно ефективни към микроорганизмите и спомагащи възстановителните процеси в тъканите. На това наблягаме с особено внимание, поради инерцията на много колеги, прилагащи лекарства със силно мулифигриращо, алергизиращо действие. Използването на антибиотици за често не дава добри резултати, а води след себе си алергизиране, устойчивост на микроорганизмите към тях, натоварване на организма на пациента.
 • Запълване на каналите – прилагане на методи на запълване, гарантиращо добро запечатване на канала с материали, индеферентни към организма. Старите каналопълнежни средства са на фенолова, трикрезол-формалиново, цинков окис-евинолова основа и не малко пъти въвеждани машинно с лентидо (спирала) крият риск от: препресване извън канала, остават шупли, въздействат неблагоприятно върху организма.
Допускани грешки:
 • Лошо проведено кореново лечение – небрежната работа на стоматолога с твърди и нееластични инструменти.
 • Неназначаване на паралелната рентгенография
 • Пренебрегване на апекслокацията за определяне дължината на корените
 • Неназначаване на контролна рентгенография

Използването на съвременни ендодонтски техники, материали и физиотерапевтични процедури гарантират безболезнено лечение и овладяване на инфекциозно-възпалителните процеси, развили се както в границите на канала, така и извън него.

Обтурация на зъбен корен. Запълване на коренови канали


Латерална кондензация – канала се запълва с медицински каучук, който е под формата на калибрирани щифтове.
Каналът се запечатва със специални гутаперкови (от естествен каучук) щифтове. Те се въвеждат в старателно обработения и калиброван канал пасивно, като първия затваря ниско долу входа на канала, а последващите разширяващо се нагоре конусовидно запечатват неговото продължение. Тези щифтове първо са биологично поносими, второ се подбират в съответствие с номера последен инструмент, обработил канала (няма риск от излизане вън от канала), трето – слепват се помежду си с Ca(OH)2 пасти, също биологично поносими”

Вертикална кондензация – канала се запълва с медицински каучук чрез обратна (от края на канала нагоре към пулпната камера) вертикална екструдация през калибрирана по канала конзола с разтопен до течно състояние каучук (гутаперка)

Предимства
 • отсъствието на фенол и формалин в състава
 • не се наблюдава оцветяане на обработените зъби
 • при необходимост по-лесна вторична обработка (разпълване) на каналите.
Всеки един метод е добър при прецизното му изпълнение.

Стари методи за обтуриране са запълването посредством “обратно изтласкване” в канала на пастообразни вещества наречени “цименти”. Циментите често съдържат в състава си фенол, хлор, камфор, евгенол и формалин. След определен период изсъхват и се втвърдяват. Поради наличните в състава си вещества (най-много фенол и формалин) те предизвикват последващи усложнения като: алергични и токсични периодонтити, шупли в самия пълнеж, оцветяване (червеникаво – оранжево) на умъртвения зъб. Вследствие на трудното дозиране на количеството постъпващо вещество (в канала) със “спиралата” се наблюдава или незапълнен докрай канал или “препресване” с паста за запълване на канали което може да доведе до реакция към чуждо тяло или гранулом.

Методи за обработка на коренови канали


Витална екстирпация – съвременен метод на обработка на коренови канали (умъртвяване на зъбен нерв без използване на арсен). Тя се осъществява под упойка и инструментално (машинно или ръчно) премахване на пулпата.

Предимства
 • не се използват арсеникови и мумификационни веществa, които често предизвикват усложнения
 • веднага се премахва възпалената тъкан – по-малко посещения
 • безболезнено

Старателната обработка (точно и достатъчно разширяване и последващо промиване) на каналите е една от тайните на успешното кореново лечение. Другата “тайна” е начина и прецизността на тяхното “запечатване” (обтуриране).

При по-старите методи това става след прадварително полагане на арсеникови прапарати с различна концентрация за различен период от време (3-5 дни). Методът е познат под името:

Мортална екстирпация – често арсениковите препарати (които при с контакт с тъканните образуват арсеникова киселина) дават много нежелателни странични ефекти – предозиране, арсеников токсичен периодонтит, остеомиелит, непълна девитализация (умътвяване) на пулпата, болки при опит тя да бъде премахната, загуба на време за посещения, засилване на болката при напреднали процеси с газ образуване.

Мортална ампутация – често при трудно достъпни, криви или непроходими коренови канали се налага те да бъдат обработени частично. Тогава се налагат вещества предизвикващи мумификацията на пулпата. Този подход крие много неизвестни и предполага в бъдеще трайни усложнения (грануломатозен периодонтит, гангрени и т.н.) водещи до повторна обработка или най-често до вадене на зъба.

Гранулом, периодонтит (остър и хроничен). Лечение


Периодонтитът е опасно възпаление на тъканта около корена на зъба. Заболяването се предизвиква от различни микроорганизми попаднали в тъканта заобикаляща зъбния корен. Появява се от кариесни усложнения, лошо лекувани зъби с недобре обработени и незапълнени коренови канали, зъбна травма или алергична реакция към някои медикаменти. В резултат на това възпалителният процес от вътрешността на зъба преминава в зоната на периодонта – пространството между зъба и костта. При него възпалителният процес се разпространява не само върху тъканта на зъбите, но и върху костта около корените им.

Често пациентите отиват при зъболекаря когато възпалението е напреднало и възпалената тъкан и зъба не могат да бъдат излекувани, тогава изваждането на зъба е единственото възможно лечение. Острата болка в зъба, неговата подвижност и разпространението на възпалението към съседните зъби нарушава процеса на дъвчене и може да доведе до отказ от храна. Това създава допълнителна тежест върху стомашно – чревния тракт и може да доведе до много други заболявания.

Периодонтитът може да се раздели на две групи – остър и хроничен:

Остър периодонтит – чувствителността е постоянна и се усилва нощем. При докосване на зъба или хранене се проявява с рязка и силна болка.

Остър гноен перодонтит – предизвиква пулсираща болка с леки затихвания, зъба е подвижен. Лицето от засегнатата страна е подпухнало, венците са възпалени (подути или зачервени), усеща неприятен дъх, телесната температура е повишена и се наблюдават увеличени лимфни възли чувствителни при допир.
При ненавременно лечение на гнойния периодонтит гнойта стопява костта по своя път ,увеличава се нейното количество и усложненията могат да бъдат абсцес или остеомиелит на челюстта. Последиците могат да бъдат много сериозни – сепсис или фатален изход.

Хроничен периодонтит (гранулом) – често хроничния периодонтит протича безсимптомно, въпреки че е възможно да има лека болка при докосване или хранене. На венците понякога се появява малък отвор (фистула- пъпчица в зоната на върха на корена) и при изтичане на гной процесът се връща в скрита фаза.. На определен етап може да настъпи обостряне на възпалението и процесът да се изрази с клинична картина, характерна за острите периодонтити.

Усложненията могат да бъдат абсцес или остеомиелит на челюстта и последиците могат да бъдат много сериозни – сепсис или фатален изход.

Терапевтично лечение
 • почистване на кореновите канали
 • оформяне на достъп и разширяване на каналите
 • дезинфекция
 • херметическо запечатване с инертен материал
Хирургично лечение
 • апикална остeотомия
 • изваждане на зъба

Много често причинта да се извади зъб е счупен в някой от каналите едндодонски инструмент и невъзможността той да бъде обработен и запълнен добре. Това води, в повечето случай, до развитието на грануломи с напредването на времето или до нетипични болки в зъба при хранене или и двете. С този сет който имаме в Марков-дент, може да се отстрани въпросния счупен инструмент и да се направи правилното кореново лечение, спасявайки зъбът Ви от най-нежелата диагноза-вадене!

Информацията е с опознавателна цел. Тя е поднесена сбито и непълно.


Нашият съвет: питайте без да се притеснявате. Използвайте най-удобния за вас начин, но не забравяйте, че личния ви контакт с д-р Иван Марков е най-доброто решение.