Ендодонтия

Ендодонтия (Кореново лечение). Лечение на пулпит, гангрена, периодонтит (гранулом)


Строеж на зъб

Зъбната пулпа е тъкан в централната част на зъба, изпълнена с мека (слизеста) съединителна тъкан. Тя съдържа кръвоносни съдове и нерви, които навлизат в зъба от дупката на върха на корена и е заобиклена от твърда зъбна тъкан – дентин. Нейната функция е свързана с образуването на дентин, осъществяване на обмяната на хранителните вещества и определя чувствителността на зъба. Разпространено е пулпата да се нарича “нервът” на зъба.

Причините да се достигне до засягане на пулпата (нерва) са много, но най-често е напреднал кариес, счупен зъб, изпилен зъб, пародонтален джоб, травмиран зъб и т.н. Това засягане води до силна пулсираща болка, често появяваща се нощем, чувствителност към топли и студени храни, напитки и др.
При необратими увреждания на пулпата (започнала да некротизира – умира ) и усложнения преминали границата на корена – периодонтити, ендодонтското лечение е единственото решение да се спаси зъба от изваждане, заобикалящата го зъбна кост от инфекции и да се предпази организма от други усложнения. Лечението е умъртвяване на зъба (отстраняване на пулпата) и е насочено към щателно почистване на коренно-каналната система от микроорганизми и тъканни остатъци от пулпата, оформяне на достъп и разширяване на каналите, дезинфекция и херметическо запечатване с инертен материал. Ако възпалителния процес премине границите на кореновия канал, то от пулпит се преминава към периодонтит. Подходът при периодонтитите е или обработка на каналите с последващи медикаментозни вложки и промивки или ваденето.

Разкриване на нерва през коронката на зъба
Разкриване на нерва
през коронката на зъба
Премахване на нерва от пулпната камера и каналите
Премахване на нерва от
пулпната камера и каналите
Почистване и обработване на кореновия канал
Почистване и обработване
на кореновия канал
Запълване със специални каналопълнежни средства
Запълване със специални
каналопълнежни средства
Запечатани коренови канали. Подготвен зъб за обтурация
Запечатани коренови канали.
Подготвен зъб за обтурация
Поставяне на шифт за подсилване на короната
Поставяне на шифт за
подсилване на короната
Изпиляване на зъба и подготовка за коронка
Изпиляване на зъба и
подготовка за коронка
Поставяне на коронка за запазване на зъба
Поставяне на коронка
за запазване на зъба
Правилното кореново лечение позволява максимално дълго да бъдат запазени естествените зъби.

Решения за правилно лечение!

 • Задължително ползване на паралелна рентгенография
 • Назначаване на контролна рентгенографияслед запълване на каналите, с цел да се визуализира точността на пълнежа (дали е до края на канала, отсъствието на шупли в него, опасността да е излязло пълнежно средство от канала в костта). Всичко това може да доведе до късни околокоренови (периапикални) изменения, които налагат прелекуване или зъбна загуба.
 • Апекслокация- измерване на дължината на канала по електричен път.
 • Работа с новите Ti-Ni (нитанолови) високоеластични ръчни и машинни канални инструменти които осигуряват много добра проходимост, дори и в силно криви канали.
 • Работа с канални инструменти по съвременни техники за поетапно низходящо навлизане в канала, с цел да не се “избута” част от инфектираното нему съдържимо в костта около зъба.
 • Съвременни медикаментозни лечения с вещества, непредизвикващи ответни алергични реакции от организма, силно ефективни към микроорганизмите и спомагащи възстановителните процеси в тъканите. На това наблягаме с особено внимание, поради инерцията на много колеги, прилагащи лекарства със силно мулифигриращо, алергизиращо действие. Използването на антибиотици за често не дава добри резултати, а води след себе си алергизиране, устойчивост на микроорганизмите към тях, натоварване на организма на пациента.
 • Запълване на каналите – прилагане на методи на запълване, гарантиращо добро запечатване на канала с материали, индеферентни към организма. Старите каналопълнежни средства са на фенолова, трикрезол-формалиново, цинков окис-евинолова основа и не малко пъти въвеждани машинно с лентидо (спирала) крият риск от: препресване извън канала, остават шупли, въздействат неблагоприятно върху организма.

Допускани грешки:

 • Лошо проведено кореново лечение – небрежната работа на стоматолога с твърди и нееластични инструменти.
 • Неназначаване на паралелната рентгенография
 • Пренебрегване на апекслокацията за определяне дължината на корените
 • Неназначаване на контролна рентгенография

Използването на съвременни ендодонтски техники, материали и физиотерапевтични процедури гарантират безболезнено лечение и овладяване на инфекциозно-възпалителните процеси , развили се както в границите на канала, така и извън него.

Обтурация на зъбен корен. Запълване на коренови канали


Латерална кондензация – канала се запълва с медицински каучук, който е под формата на калибрирани щифтове.
Каналът се запечатва със специални гутаперкови (от естествен каучук) щифтове. Те се въвеждат в старателно обработения и калиброван канал пасивно, като първия затваря ниско долу входа на канала, а последващите разширяващо се нагоре конусовидно запечатват неговото продължение. Тези щифтове първо са биологично поносими, второ се подбират в съответствие с номера последен инструмент, обработил канала (няма риск от излизане вън от канала), трето – слепват се помежду си с Ca(OH)2 пасти, също биологично поносими”

Вертикална кондензация – канала се запълва с медицински каучук чрез обратна (от края на канала нагоре към пулпната камера) вертикална екструдация през калибрирана по канала конзола с разтопен до течно състояние каучук (гутаперка)

Предимства

 • отсъствието на фенол и формалин в състава
 • не се наблюдава оцветяане на обработените зъби
 • при необходимост по-лесна вторична обработка (разпълване) на каналите.

Всеки един метод е добър при прецизното му изпълнение.

Стари методи за обтуриране са запълването посредством “обратно изтласкване” в канала на пастообразни вещества наречени “цименти”. Циментите често съдържат в състава си фенол, хлор, камфор, евгенол и формалин. След определен период изсъхват и се втвърдяват. Поради наличните в състава си вещества (най-много фенол и формалин) те предизвикват последващи усложнения като: алергични и токсични периодонтити, шупли в самия пълнеж, оцветяване (червеникаво – оранжево) на умъртвения зъб. Вследствие на трудното дозиране на количеството постъпващо вещество (в канала) със “спиралата” се наблюдава или незапълнен докрай канал или “препресване” с паста за запълване на канали което може да доведе до реакция към чуждо тяло или гранулом.

Методи за обработка на коренови канали


Витална екстирпация– съвременен метод на обработка на коренови канали (умъртвяване на зъбен нерв без използване на арсен). Тя се осъществява под упойка и инструментално (машинно или ръчно) премахване на пулпата.

Предимства

 • не се използват арсеникови и мумификационни веществa, които често предизвикват усложнения
 • веднага се премахва възпалената тъкан – по-малко посещения
 • безболезнено

Старателната обработка (точно и достатъчно разширяване и последващо промиване) на каналите е една от тайните на успешното кореново лечение. Другата “тайна” е начина и прецизността на тяхното “запечатване” (обтуриране).

При по-старите методи това става след прадварително полагане на арсеникови прапарати с различна концентрация за различен период от време (3-5 дни). Методът е познат под името:

Мортална екстирпация – често арсениковите препарати (които при с контакт с тъканните образуват арсеникова киселина) дават много нежелателни странични ефекти – предозиране, арсеников токсичен периодонтит, остеомиелит, непълна девитализация (умътвяване) на пулпата, болки при опит тя да бъде премахната, загуба на време за посещения, засилване на болката при напреднали процеси с газ образуване.

Мортална ампутация – често при трудно достъпни, криви или непроходими коренови канали се налага те да бъдат обработени частично. Тогава се налагат вещества предизвикващи мумификацията на пулпата. Този подход крие много неизвестни и предполага в бъдеще трайни усложнения (грануломатозен периодонтит, гангрени и т.н.) водещи до повторна обработка или най-често до вадене на зъба.

Гранулом, периодонтит (остър и хроничен). Лечение


Периодонтитът е опасно възпаление на тъканта около корена на зъба. Заболяването се предизвиква от различни микроорганизми попаднали в тъканта заобикаляща зъбния корен. Появява се от кариесни усложнения, лошо лекувани зъби с недобре обработени и незапълнени коренови канали, зъбна травма или алергична реакция към някои медикаменти . В резултат на това възпалителният процес от вътрешността на зъба преминава в зоната на периодонта – пространството между зъба и костта. При него възпалителният процес се разпространява не само върху тъканта на зъбите, но и върху костта около корените им.

Често пациентите отиват при зъболекаря когато възпалението е напреднало и възпалената тъкан и зъба не могат да бъдат излекувани, тогава изваждането на зъба е единственото възможно лечение. Острата болка в зъба, неговата подвижност и разпространението на възпалението към съседните зъби нарушава процеса на дъвчене и може да доведе до отказ от храна. Това създава допълнителна тежест върху стомашно – чревния тракт и може да доведе до много други заболявания.

Периодонтитът може да се раздели на две групи – остър и хроничен:

Остър периодонтит – чувствителността е постоянна и се усилва нощем. При докосване на зъба или хранене се проявява с рязка и силна болка.

Остър гноен перодонтит – предизвиква пулсираща болка с леки затихвания, зъба е подвижен. Лицето от засегнатата страна е подпухнало, венците са възпалени (подути или зачервени), усеща неприятен дъх, телесната температура е повишена и се наблюдават увеличени лимфни възли чувствителни при допир.
При ненавременно лечение на гнойния периодонтит гнойта стопява костта по своя път ,увеличава се нейното количество и усложненията могат да бъдат абсцес или остеомиелит на челюстта. Последиците могат да бъдат много сериозни – сепсис или фатален изход.

Хроничен периодонтит (гранулом) – често хроничния периодонтит протича безсимптомно, въпреки че е възможно да има лека болка при докосване или хранене. На венците понякога се появява малък отвор (фистула- пъпчица в зоната на върха на корена) и при изтичане на гной процесът се връща в скрита фаза.. На определен етап може да настъпи обостряне на възпалението и процесът да се изрази с клинична картина, характерна за острите периодонтити.

Усложненията могат да бъдат абсцес или остеомиелит на челюстта и последиците могат да бъдат много сериозни – сепсис или фатален изход.

Терапевтично лечение

 • почистване на кореновите канали
 • оформяне на достъп и разширяване на каналите
 • дезинфекция
 • херметическо запечатване с инертен материал

Хирургично лечение

 • апикална остeотомия
 • изваждане на зъба

Информацията е с опознавателна цел. Тя е поднесена сбито и непълно.


Нашият съвет: питайте без да се притеснявате. Използвайте най-удобния за вас начин, но не забравяйте, че личния ви контакт с д-р Иван Марков е най-доброто решение.