Пародонтология

Пародонтология. Лечение на пародонтит и гингивит


Основната причина за развитие на пародонтита е плаката. Тя съдържа огромно разообразие от микроорганизми. които в началото са предимно нормални аеробни обитатели на устата но в последствие, когато кислорода започне да се изчерпва, и киселинността да се увеличава, се развъждат патогенни анаеробни микроорганизми. Те освобождават токсини и метаболни продукти следствие на което се получава възпаление на тъканите. Натрупаната зъбна плака, ако не бъде периодично отстранявана минерализира под действие на минералите в слюнката, превръща се в зъбен камък и става невъзможно нейното почистване с четка и паста. Този процес продължава до формирането на изключително твърд и грапав зъбен камък. Зъбния камък образуващ се над и под ръба на венеца задържа много бактерии и води до възпаление на венците – гингивит и възникването на пародонтални джобове. Трудните за почистване, пародонталните джобове събират още повече плака и стават развъдник на по-агресивни микроорганизми.
Ако не се вземат мерки венечните джобове стават все по-дълбоки.

Последващите симптоми могат да бъдат:

 • лесно кървящи, зачервени подути или болезнени венци
 • образуване на венечни джобове
 • отдръпване на вениците от зъбите
 • лош дъх
 • неприятен вкус
 • подвижност или изкривяване на зъбите

При появата на някои от изброените симптоми трябва да се потърси консултация с пародонтолог, тъй като всичко това може в един момент да доведе до костна деструкция (костна загуба), а след време и до загуба на зъби.

Гингивит и пародонтит


Гингивит – възпаление засягащо тъканите около зъбите, главна роля за което играе натрупването на плака. Други възможни причини за възникването му са травма, прием на лекарства, различни заболявания, хормонални нарушения, имунен дисбаланс, некачествено направени зъбни конструкции и др Първоначално заболяването е бедно на клинични симптоми. Може да остане скрито особено при пушачите, но най-често се проявява с кървене, зачервяване и отток на венците. В следващ етап се образуват венечни джобове в които се натрупва зъбна плака и зъбен камък, наблюдава се отдръпване на венците от зъбите. Този процес е обратим и с професионално лечение и добра орална хигиена вкъщи пародонтитът почти винаги може да се предотврати.

Пародонтитът представлява напреднало хронично възпаление на венците. В общия случай нелекуваният гингивит води до развитието на пародонтит. Това, което отличава пародонтита от гингивита, е наличието на костна деструкция (костна загуба). В зависимост от това каква част от съзъбието засяга, той може да бъде локализиран (до 30%от зъбите) и генерализиран (над 30%).

Локализиран пародонтит – заболяване което засяга един зъб или малка група от зъби. Най-често сращната причина е неправилно изработени зъбни конструкции (коронки, мостове, протези). При подобни случаи лечението се провежда като се отстрани причината за развитието му, следва почистване на зъбен камък, обработка на кореновата повърхност в джоба. В някои случай ако дълбочината на джоба е по-голяма се налага оперативно лечение.

В зависимост от това колко бързо се развива той може да бъде: хроничен или агресивен (бързопрогресиращ) пародонтит.

Хроничен пародонтит – xроничните форми на пародонтит се причиняват от повишеното количество бактерии, които нормално живеят в човешката уста. Хроничният бавнопрогресиращ пародонтит е резултат от нелекуван гингивит.

Агресивен (бързопрогресиращ) пародонтит – това заболяване се развива бързо, в рамките на 1-5 години, при него дълбочината на джобовете може да достигне 8-10 мм или повече. Част от причините за появяването му са някои видове микроорганизми, наблюдава се и тенденция за наследственост.

Лечение и диагностика на пародонтит и гингивит

 • снемане на медицинска анамнеза – поради наблюдаването на тенденция за наследственост на заболяването и други рискови фактори
 • назначаване на рентгенография – използва се за сигурно определяне на състоянието на костта
 • измерване венечен джоб с парадонтална сонда – покзва наличието на пародонтален джоб и неговата дълбочина
 • почистване на зъбен камък – почистването е безболезнено се усъществява с ултразвук. При пациенти с повишена чувствителност поради отдръпване на венеца и оголване на шийката на зъбите се поставя места упойка. Зъбните повърхности се полират airflow-апарат, венците и джобовете се обработват с противовъзпалителни средства
 • закрит или открит кюретаж – прави се в зависимост от дълбочината на джобовете с специални ръчни инструменти – кюрети. Почиства се подвенечния зъбен камък, отстранява се възпалената тъкан която се е образувала между зъба и венеца докато се постигне гладка коренова повърхност, за да се улесни прикрепването отново на съединително-тъканните влакна от венеца към зъба. Манипулацията се извършва под локална анестезия
 • подмяна на стари конструкции – при наличието на стари обтурации (пломби), коронки, мостови конструкции, протези или ортодонтски апарати които задържат плака или дразнят пародонта се налага да бъдат подменени
 • домашна терапия – спазване на строга орална хигиена. Използването на конец за зъби, интердентална четка и вода за уста за преодотвратява по-бързо натрупване на зъбна плака. Понякога може да бъде назначено и медикаментозно лечение
 • Назначаване на контролна рентгенография – назначават се рентгенографии през определени периоди, за да се проследява развитието на пародонтита

Целта на лечението е да спре прогресията на заболяването чрез овладяване на възпалителния процес. За постигане на най-добри резултати контролните прегледи и почистването на плака от трудно достъпните места на всеки три месеца са задължителни. Личната мотивация на пациента да спазва отлична устна хигиена е от огромно значение.

Много често в Стоматологичната Хирургия се вадят ретенирани (задържани в растежа в костта зъби), кариозни, пулпитни, периодонтитни, пародонтитни зъби. Основното усложнение след ваденето, често съпътствано с голяма костна рана, е попадането на храна в нея и вторична инфекция. Все повече пациенти желаят след това да си сложат импланти. Това и много други последващи процедури изискват да се сложи така нарения Костозаместителен материал. Разбира се колкото от генетичен близък до човека или от човешки произход е той, толкова по-добре се интегрира. В случай, че ние можем да смелим и обработим изваден зъб, зъби и получената смес (зъбен графит) върнат в костната рана, тогава резултати са най-добри!!! Избягва се реакция на отхвърляне, става бързо и лесно.

Информацията е с опознавателна цел. Тя е поднесена сбито и непълно.


Нашият съвет: питайте без да се притеснявате. Използвайте най-удобния за вас начин, но не забравяйте, че личния ви контакт с д-р Иван Марков е най-доброто решение.